Cultuur

Cultuur

Culturele gebruiken en gevoeligheden
Bulgaren zijn erg beleefd en kunnen onvriendelijk overkomen tijdens een eerste ontmoeting. Geef steeds een hand, meer intieme begroetingen worden niet geapprecieerd. In tegenstelling tot die beleefdheid, hebben Bulgaren weinig nood aan persoonlijke ruimte. Wanneer je met iemand praat, zal die persoon vaak (te) dicht in je buurt komen. In drukke restaurants is het ook normaal om een tafel te delen met iemand anders. Wanneer je het openbaar vervoer gebruikt, sta dan steeds je plaats af aan ouderen of zwangere vrouwen. Doe je dit niet, dan wordt je beschouwd als onbeleefd.
 

Lokale specialiteiten 
De Bulgaarse keuken is sterk beïnvloed door haar Turkse buur. Een Bulgaarse specialiteit die je moet hebben geproefd is kavarma, een langzaam gekookte stoofpot met varkensvlees en groenten. De ingrediënten worden op traditionele wijze gekookt in een gyuveche, een aardewerken pot. Doordat het langzaam en lang pruttelt, krijgt het vlees een volle smaak en is het zo mals dat het op je tong smelt. Een aanrader voor tijdens de hete zomerperiode is tarator, een koude komkommersoep met dille, walnoten, yoghurt en knoflook. 

Ook wordt er in Bulgarije vaak salade gegeten als voor- of bijgerecht. Een typische Bulgaarse salade is shopska, dit is een heerlijke mix van vers gesneden tomaten, komkommer, uien, paprika en peterselie. Voor wat meer smaak wordt er geraspte feta overheen gestrooid.

Bulgarije ligt bij ons niet meteen voor de hand als vakantiebestemmming. Onterecht, want het land biedt een perfecte mix van hippe steden met een bruisend nachtleven en een schitterende, ongerepte natuur. In de bergen vind je uitzichten die je diep in je ziel raken, terwijl je op aan de Zwarte Zee geniet van een zonovergoten, gouden strand. Nog nooit was het paradijs zo dichtbij!
 

Landen-ABC

Ligging
Zuidoost-Europa, in het oosten van de Balkan en ten zuiden van de rivier de Donau. Het land grenst aan Roemenië in het noorden, Servië en Macedonië in het westen, Griekenland in het zuiden en Europees-Turkije in het zuidoosten.

Indeling
Centraal-Bulgarije wordt van oost naar west overgestoken door waaiers van het Balkangebergte. Tussen de Balkan en de Donau ligt een vruchtbaar plateau. Dit vlakke gebied heet de Dobroedzja. De Donau vormt het grootste deel van de noordelijke grens. In het zuiden ligt het Rodopegebergte. Verder zijn er in het westen de Rila met het hoogste punt van Bulgarije en in het zuidwesten de Pirin. Ten zuiden van de Balkan en ten noorden van de Rodopegebergte is het Bulgaarse landschap vlak. Het zuidoosten van Bulgarije wordt Thracië genoemd, naar de Thraciërs die er in de oudheid woonden.

De hoofdstad
Sofia

De taal
Bulgaars

Munteenheid
Lev

De seizoenen
Bulgarije heeft een Midden-Europees landklimaat met warme zomers en koude winters. Ten zuiden van het Balkangebergte heerst een zachter klimaat met mediterrane kenmerken. De gemiddelde temperatuur op een zomerdag ligt in het binnenland rond de 24 °C. Juli en augustus zijn de warmste maanden van het jaar. Het is dan gemiddeld zo’n 27 °C; langs de Zwarte Zeekust lopen de temperaturen op tot 30 °C.

Bulgarije Praktisch

Reisdocumenten
Bulgarije is lid van de EU. Als Belg volstaat dus je identiteitskaart.

Tijdsverschil
In Bulgarije is het 1 uur later dan België. Het land kent ook een zomer- en wintertijd.

Reisstekker/spanning
Als je in België woont, heb je geen reisstekker nodig.

Vervoer 
Bulgarije verbindt Midden-Europa met Turkije en heeft dus een aantal belangrijke en drukke wegen. Deze zijn niet altijd in goede staat en hier en daar ontbreekt wel eens een verkeersbord. Het is verplicht om ongevallen aan te geven bij de politie. Claxonneren in de bebouwde kom is zowel 's nachts als in de namiddag verboden.
Bulgarije Praktisch

Het openbaar vervoer in Bulgarije is erg goedkoop. Er zijn veel treinen, maar de ritten naar de kleine dorpjes rijden niet altijd  regelmatig en de treinen zijn soms in slechte staat. Kaartjes koop je in de stations of bij de conducteur.

Met de bus geraak je wel overal. Let wel op met welke kaartjes je koopt, want Bulgarije heeft verschillende onafhankelijke maatschappijen.  

In Sofia rijden ook trams en een metro. Daarnaast beschikt Bulgarije over twee zeehavens aan de Zwarte Zee, Varna en Boergas, en een binnenhaven bij Roese aan de Donau.

Shopping

Geldzaken
In Bulgarije kan je overal geld afhalen in bankautomaten. Let wel op in grote steden! Je kan benaderd worden door vreemdelingen die op straat geld met je willen wisselen. Dit is verboden, en de kans is groot dat je wordt afgezet of bestolen. 

Je kan overal in de grote steden betalen met (krediet)kaart, maar op het platteland is dit minder gebruikelijk. Gebruik daarom best je kaart enkel om geld af te halen. Kijk ook steeds goed na of de briefjes die je terugkrijgt niet vies of beschadigd zijn, deze kunnen geweigerd worden in bars en restaurants. Wanneer je in een lokaal restaurants iets gaat eten, is het gebruikelijk om 10% van je totale bedrag als fooi te geven. 
Shopping

Souvenirs
Buiten bij de resorts aan de Zwarte Zee, waar je overspoeld wordt door goedkope prullen, kan je in Bulgarije mooie souvenirs vinden. Bulgarije staat bekend om haar jam met rozenblaadjes, Sharena Sol (gemixt zout), en rozenlikeur. In lokale abdijen wordt verse honing gemaakt en natuurlijk kan je ook enkele flessen goede Bulgaarse wijn inslaan. 

Neem je liever niets eetbaars mee, dan kan je ook prachtige handgemaakte souvenirs vinden. In Bulgarije kan je nog veel handwerk vinden, zoals wollen tapijten, schilderijen, beschilderde en zelfgebakken potten, en messen met een traditionele hoorn. Koop een van deze kunstwerken, en je steunt lokale kunstenaars. 
Nicole helpt je graag verder
Nicole helpt je graag verder

Nicole helpt je graag verder

Selectair Travel Design

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Fruithoflaan 23 bus 2
2600 Berchem