Flexibiliteit is gevraagd tijdens een expeditiecruise, in Antarctica is alles afhankelijk van de weer- en ijsomstandigheden. Soms wordt het dagprogramma helemaal omgegooid om een maximale beleving te creëren, iets wat niet gebeurt op grotere cruiseschepen. Elke dag is een verrassing, maar beleving staat centraal!
Ushuaia is de meest zuidelijke stad ter wereld. Er zijn diverse musea, waarvan Museo del Fin del Mundo het bekendste is. Een andere mogelijkheid is een bezoek aan het Museo Marítimo, gevestigd in een voormalige gevangenis. U kunt de voormalige cellen bezoeken en alles leren over de maritieme geschiedenis van Argentinië en Patagonië. Een ander niet te missen bezienswaardigheid in Ushuaia is het bord Fin del Mundo, dat u aan de haven vindt.
Op het Antarctisch schiereiland ziet men één van de mooiste landschappen ter wereld. Beschermde baaien en smalle kanalen worden omgeven door hoge en met sneeuw bedekte bergen. Gletsjers bereiken de zee en ijsbergen van elke vorm en grootte drijven in het water. Het koude water is een ideale voedingsbron voor de Antarctische krillgarnaal, walvissen en vele robbensoorten. Pinguins leven er in grote kolonies en kunnen ook vanop het schip in de zee geobserveerd worden. Verder bestaat ook de mogelijkheid om enkele wetenschappelijke stations te bezoeken, van hieruit kan men ook postkaarten versturen.
Een hoogtepunt is zeker ook de landing op Neko Harbour. De met sneeuw bedekte landingsplek is behoorlijk stijl en voor de Ezelspinguïns is het moeilijk om hun weg naar boven te vinden, naar hun nesten – die liggen bovenop de rotsen. Omdat ze allemaal dezelfde route nemen, is in de sneeuw een soort van gang ingesleten waarboven af en toe een pinguinhoofd verschijnt.
Deception Island is een ringvormig eiland en feitelijk de top van een vulkaan, een krater. Het opmerkelijke eiland is één van de South Shetland eilanden, die ten noorden van het Antarctisch Schiereiland liggen. De krater heeft een doorsnede van ongeveer 15 kilometer en heeft een nauwe ingang aan één zijde, Neptune’s Bellows genaamd, ofwel Neptunus’ blaasbalg. Door deze spectaculaire passage kunnen schepen in de ondergelopen krater varen, een uniek fenomeen.
Verder zuidelijk ligt de 200 km lange Straat van Gerlache, ontdekt door de Belg, Adrien de Gerlache, met interessante en dierrijke baaien en een onvergetelijk landschap. Namen zoals “de baai van het paradijs” tonen door gletsjers bedekte bergen, grote ijsbergen, walvissen op zoektocht naar eten, robben op ijsschollen en drukke pinguinskolonies.